סוגי פנינים


פנינים מתחלקות באופן עקרוני  לשתי סוגים של גידולים : גידול בים-מים מלוחים , וגידול בנהרות ואגמים -מים מתוקים.
מעבר לכך , בשני הסוגים -מים מלוחים ומים מתוקים , קיימות צדפות שונות , שכל אחת מהן מפיקה פנינה שונה.

פניני ים- מים מלוחים

בקטגוריה זו נמנים בעיקר שלושה סוגי פנינים : אקויה , ים דרומי, טהיטי.


פניני אקויה


פניני אקויה , נחשבים לפנינים בעלות הברק הטוב ביותר. הפנינה גודלת בתוך צדפת ים
הנקראת  Pinctada fucata martensii ,שמקורה  ביפן. למעשה , הפנינים הראשונות שתורבתו
בהצלחה לתעשיית הפנינים ,היו פניני אקויה .


מייסד פניני האקויה

בתחילת המאה העשרים ,איש עסקים יפני בשם מיקימוטו, החל  להשקיע בניסיון לתרבת  פנינה זו.
לאחר כמה שנים , הוא נחל הצלחה גדולה ,והפך ליצרן הפנינים המוביל בעולם ונחשב לפורץ דרך בתחום זה.
עד היום , ביפן , המילה "מיקימוטו" ,היא שם נרדף לפנינים איכותיות.


מאפייני פניני אקויה

צבעם של פנינים אלו ,הוא בד"כ לבן -קרם,עם גוונים קלים של ורוד  או כסף .
גודלה של פנינת האקויה  נע בין  3-11 מ"מ כאשר הגודל  הממוצע עומד על 8 מ"מ. צורתם לרוב היא עגולה -או כמעט עגולה.
בעבר ,גידולה של פנינה זו נחשב לנחלתם וגאוותם של היפנים, אך עם כניסתם של הסינים לשוק הפנינים, (שנות השמונים)נעשה היצור היפני מצומצם יותר בעיקר בתחום הפנינים הקטנות.

מאז  ועד היום,היפנים התמקדו ביצור פנינים גדולות יותר מ 8 מ"מ ,כיוון שיצור פנינים בגודל זה דורש זמן ארוך ,
והשקעה  גדולה יותר מאשר הפנינים הקטנות יותר, ולכן הם נדירות יותר. מה גם, שהייצור הסיני המסיבי עסק  ביצור של פנינים עד לגודל של 7-7.5 מ"מ. כיום , הסינים שיפרו את איכות  פניני האקויה והם משתווים באיכותם ליפנים.
למעשה , כיום כל פניני האקויה עד לגודל של 7.5 מ"מ מתורבתות בסין ,ועמיתיהם היפנים קונים מהם את הפנינים האלו.  היפנים משלבים את פניני האקויה הקטנות האלו יחד עם פניני-האקויה שהם מייצרים בעצמם במידות גדולות יותר,ומשווקים אותם יחד  לשוק התכשיטים (לדוגמא ,מחרוזת מדורגת).
זמן תרבות פנינים אלו עד לקצירתם נחשב לקצר , ונע בין שנה לשנתיים.מחירה של מחרוזת פנינים מסוג "אקויה" ,
עשוי להגיע לעיתים לאלפי דולרים, (במיוחד בגדלים של 10-11 מ"מ)  אם היא איכותית ובעלת ברק נוגה. 
 
לקריאה בהרחבה אודות
פניני אקויה
   

פניני הים הדרומי


פניני הים הדרומי קרויים על שם  הים הדרומי של סין , שבו חיה צדפת הקרויה בשם  Pinctada maxima  ,
המצויה בתחום המים שבין הים הדרומי של סין ,לחופיה הצפוניים של אוסטרליה .
פנינים אלו ידועים בשל גודלם הייחודי ;קוטר  פנינת ים דרומי  נע בין 10 -20 מ"מ  כאשר לרוב גודלם הממוצע עומד על 13-14 מ"מ. פנינים מעבר לגודל של 15 מ"מ נחשבות נדירות יותר אם הם איכותיות, ומצויות בשוק התכשיטים בעיקר בתור פנינים בודדות.

גודל פנינים אלו נובע מכמה סיבות ;
1. טמפרטורת המים בים הדרומי היא חמימה , וגורמת לצדפות להאיץ את גידול הצדפה.
2. הפלנקטון- המצוי בשפע בים הדרומי הוא המזון החביב ביותר על צדפות אלו,אף הוא מאיץ את גידול הצדפה.
3. גודל הצדפה עצמה הינו גדול במיוחד , ובניגוד לשאר הצדפות (כמו אקויה למשל), ניתן לשתול בו גרעין אחד בלבד , כך שכל החומר המופרש מאם הפנינה , מצפה גרעין אחד בלבד ואינו  מתחלק לכמה גרעינים , מה שמאפשר 
לתרבת פנינה בקוטר גדול יותר .
4. זמן גידול הפנינה נחשב לארוך במיוחד ,מה שמאפשר גידול פנינה גדולה יותר.
 
צבעם של פנינים אלו מתחלק לשני צבעים עיקריים : לבן ,וזהוב.  בתחום הלבן ניתן למצוא פנינים בעלות גוון כסוף מבריק ,או גוון לבן פנינתי. בתחום הזהוב, ניתן למצוא פנינים בעלות צבע זהב עמוק או צהוב-זהוב. צבעי זהב וכסף הינם ייחודים לפניני הים הדרומי , ונחשבים לנדירים במיוחד בקרב  צדפות שאינם מהים הדרומי. 
זמן תרבות פנינים מסוג "ים דרומי " עד לקצירתם נאמד בין  2-5 שנים. מחירה של מחרוזת ים דרומי מתחילה מכמה אלפי דולרים , ועשויה להגיע אף למחיר של מאות אלפי דולרים, תלוי באיכות ובגודל.

להמשך קריאה אודות
פניני הים הדרומי

 

פניני  טהיטי


פנינת טהיטי גודלת בתוך צדפה הקרויה   Pinctada margaritifera ,  הנחשבת לצדפה גדולה יחסית , כ-30 ס"מ לערך.
פנינים אלו קרויים על שם האי המפורסם "טהיטי" .יחד עם זאת , בתחומי האי עצמו אין חוות המגדלות פנינים, אלא מסביב לו-בכל איזור פולינזיה הצרפתית. המסחר בפנינים אלו מתרכז כולו בטהיטי ,ולכן הם קרויות על שמו.
המאפיין העיקרי והייחודי של פניני טהיטי, הנו צבעם הכהה. בניגוד לדעה הרווחת, צבעם לרוב אינו שחור, אלא ,גוונים של ירוק כהה המשתנה מצבע נחושת ירקרק עד לירוק כהה מאוד. פנינים שחורות ממש , הינם נדירות יותר ונחשבות ליקרות במיוחד.   למעשה,אם נבחן פנינה אחת מקרוב נגלה שצבעה משתנה והיא עתירת גוונים ירוקים כהים עד לגווני נחושת בהירים,הנחשב גם כן למאפייןבולט בפניני טהיטי.
גודלם של פנינים אלו נע בין 7-15 מ"מ  וצורתם משתנה בין  עגול מושלם ,כמעט עגול ,אובלית או טיפתית .
מחירם לרוב הוא יקר ; מחיר מחרוזת מתחיל מכמה אלפי דולרים ועשוי להגיע אף למאות אלפים.
 
לקריאה בהרחבה אודות
פניני טהיטי


פניני מייב (Mabe Pearls)


למעשה הכינוי "פניני מייב" מתייחס לכל סוגי הפנינים שצורתם היא חצי כדורית , אך כיוון שבתחילה  הן תורבתו במים מלוחים ,נהוג לרוב לסווגם כפניני  מים מלוחים. הסיבה שצורתם היא חצי כדור , מכיוון שבניגוד לפנינים האחרות הגדלות בתוך הרכיכה עצמה,הן גדלות על הצד של הצדפה עצמה, ו"יושבות" עליה, מה שגורם לכך שהצד שהיא יושבת עליו הוא ישר ,ולכן נוצרת פנינה חצי כדורית. כאמור ,המאפיין העיקרי של פניני מייב ,
היא צורתם ; לרוב חצי כדור , או עגולה ב 80%  עם קטע פחוס . יחד עם זאת , הברק שלהן הוא לרוב חזק מאוד ולעיתים אף טוב יותר מפנינים עגולות. כמו כן , הן מתאפיינות בגודל מרשים שאינו נמצא באף אחת מסוגי הפנינים האחרות : 12-25   מ"מ !
פניני מייב למעשה מתורבתות כמעט בכל סוגי הצדפות הקיימות , ולכן ניתן למצוא אותן כמעט בכל צבע. מחירן הוא זול יותר  מאשר
הפנינים העגולות אשר מצויות באותה קטגוריה.

להמשך קריאה אודות פניני מייב



פניני קורטז  (Cortez Pearls)  


אלו הן פנינים הגדלות  לחופי האוקיינוס השקט,בעיקר באיזור מפרץ קליפורניה.  הן נקרא בשם זה  כיוון שהחוקר הספרדי , הרמן קורטז , החל בחיפוש אחרי פנינים מסתוריות  כשהגיע לחופי קליפורניה במאה ה-16. במהרה הוא מצא פנינים  בעלות צבע שחור ,והביא אותן עימו כאשר חזר לספרד. במהרה , פנינים אלו נחשבו לפנינים יקרות ונדירות במיוחד והפכו למבוקשות ביותר, ואף זכו לכינוי  "פניני המלכות" או "מלכת הפנינים" . במהלך 400 השנים שלאחר גילויין ,הן  כמעט ונכחדו לגמרי , עקב  שלייה מוגברת ובלתי מבוקרת, עד שבסוף שנות השלושים של המאה ה20 , נאסרה שלייתן לחלוטין . זאת, על מנת לאפשר לאוכלוסיית צדפות אלו להתאושש  , וכך לשמר את  אוכלוסיתן . כיום  פנינים אלו מתורבתות באיזור מפרץ מקסיקו , אם כי יש לומר לא באחוזי הצלחה גבוהים; רק  כ  5%  מהפנינים עולות על  גודל של 10 מ"מ , ורובן  הן לא עגולות בכלל.  כאמור צבע פנינים אלו הוא שחור בעל נטייה  לצבע ברונזה ,אם כי יש לומר , כי צבע הפנינה אינו אחיד , והוא  לרוב מכיל בתוכו ספקטרום של צבעי הקשת על רקע צבעה השחור. צורתן של הפנינים  מתחלקת בצורה הבאה : כ 3-4%  משתייכות  לסוג  העגול עד כמעט עגול , כ 70-75% משתייכות למשפכת הבארוק , וכ 20-25% נחשבות חצי בארוקיות. כאמור גודלן של פנינים אלו  נע בין 6מ"מ עד לגודל של 14 מ"מ , כאשר  רובן של הפנינים הן מתחת לגודל של 10 מ"מ. עקב  הקושי הרב הקיים בתרבות פנינים אלו , הן נחשבות ליקרות  ונדירות.



פניני מים מתוקים



פניני מים מתוקים ,הינם הפנינים הנפוצות ביותר בעולם התכשיטים. ישנם כמה זנים של צדפות המפיקות פנינים  במים מתוקים; אחד המאפיינים היחודיים לפניני מים מתוקים, שהם קיימים בצבעים רבים.
בשונה מפניני מים מלוחים המאופיינים בד"כ בצבע מרכזי אחד וגוונים קלים, לפנינים המתורבתות במים מתוקים ישנם צבעים דומיננטיים רבים; לבן ,קרם,זהוב, סגול, ורוד ,אפור,וכתום. לכל אחד מצבעים אלו יש גוונים רבים, 
ואף תת גוונים.מה שלעיתים מקשה על התאמת מחרוזת בצבע אחיד ,היות וכאמור מספר הגוונים הוא עצום (20,000  בערך).
כיום ,רמת תרבות הפנינים במים מתוקים השתפרה לאין ערוך ,לעומת הרמה שהייתה קיימת בשנות ה 70 וה - 80 .
הסיבה העיקרית לכך היא שבאמצע שנות ה-90 ,החליפו חברות הפנינים  את הצדפה הקרויה
בשם Cristaria plicata   בצדפה הנקראת    Hyriopsis cumingii   .היות והאחרונה מניבה פנינים איכותיות יותר, יחד עם זאת היא קשה יותר לתרבות. מה גם שבצדפה זו ניתן לגדל כ 10 פנינים  בהצלחה , לעומת 30 בצדפה שהשתמשו בשנות ה-70 .הפנינים שהופקו  מהצדפה  הראשונה  היו בצורת אורז ובעלות ברק נמוך במיוחד . לכן , עברה התעשייה להשתמש בצדפה השניה .אחת הבעיות שהיה על המתרבתים לפתור , היא  בעית הצורה.
פניני מים מתוקים אלו כמעט ואף פעם לא הניבו פנינים עגולות, לרוב צורתם הייתה בצורה הדומה לתירס , או לתפו"א. עם ההתפתחות הטכנולוגית של שנות האלפיים,הצליחו מספר חברות להתקרב לשלמות מבחינת צורת הפנינה, וכיום ניתן למצוא פניני מים מתוקים בצורה עגולה כמעט לחלוטין (למראה העין האנושית).

כאמור , פנינים מסוג  Hyriopsis cumingii  הגדלות במים מתוקים   ,הם הנפוצות ביותר כיום . הם  מפיקות פנינים עגולות ,שצבען  יכול לנוע בכל גווני הקשת , בעלות ברק גבוה (כמעט זהה לאקויה), ופני שטח נקיים. גודלם יכול לנוע מ 3 מ"מ  עד 15 מ"מ. זמן גידול פנינים אלו נע בין 2-6 שנים, תלוי בגודל שרוצים לתרבת.

פניני ביווה ( Biwa) 


פנינים אלו קרויים על שם אגם  מפורסם ביפן , שבו גודלו צדפות מסוג  Hyriopsis schlegelii  . הן בעלות ברק  גבוה ,וצבען  משתנה בין לבן, כתום ,סגול וורוד. יחד עם זאת  , צורתן היא אינה עגולה כדורית ,  אלא  שטוחה , צרה וארוכה ,או שטוחה דמויית עיגול .  נציין כי פניני ביווה היו מצויות אך ורק באגם זה  ביפן ולא היו מצויות בשום מקום אחר בעולם. אגם ביווה ביפן מנקז לתוכו 500 ערוצים של נחלים ונהרות. כיוון שאחד מהערוצים היה מזוהם , הוא פגע קשות בכל הפנינים השוכנות באגם זה , עד להכחדה כמעט טוטאלית של מין צדפות אלו באמצע שנות ה -70 .
 כיום , מיוצרות פנינים מסוג ביווה בעיקר באגמים בסין , ע"י צדפה שנוצרה מהכלאה בין צדפת  הביווה האחרונה שנותרה , וצדפה מזן דומה הגודלת בסין  .

פניני גרעין (Nucleated Pearls)


המונח "פניני גרעין "  מיוחס בד"כ לפנינים שנזרעו בגרעין אחד בלבד. הסיבה לזריעת גרעין אחד בגוף רכיכת הצדפה ,טעון בגודל הפנינה שרוצים לגדל; בזריעת גרעין אחד נקבל פנינה גדולה יותר. כאמור, בד"כ זורעים בכל צדפה כ-40
גרעינים, ואחוז הקליטה עומד על  35% .כאשר זורעים בצדפה גרעין אחד בלבד , אחוזי הקליטה דומים , כך שמסך כל
הצדפות מניבים יבול של 35% ,אבל, בחישוב כולל , כמות הפנינים שתתקבל היא קטנה יותר לעומת צדפות שנזרעו במספר רביותר של גרעינים. לכן , פנינים אלו יקרות יותר בהרבה משאר הפנינים. גודל הפנינה המתקבלת בפניני גרעין מתחילה מ12 מ"מ ומגיעה לעיתים אף ל 18 מ"מ. כ90% מפנינים אלו אינם עגולות , אלא  אמורפיות (בארוק), או בצורת טיפה לא  סימטרית. אחוז קטן (כ-10% בערך)  מפנינים אלו הן עגולות , אם כי לא עיגול מושלם, וניתן לראות על פני הפנינה בליטות קטנות בצורת נקודה.
כיום , השימוש בפניני גרעין הוא בעיקר לגידול פניני בארוק שגודלם עולה על 13מ"מ. יש לציין שבהשוואה לשאר הפנינים, גודל הגרעין בפנינים אלו , גדול במיוחד , ולעיתים אף מגיע לכדי 50% ויותר מהרכב הפנינה.
צבע פנינים אלו דומה לשאר פניני מים מתוקים ; לבן , אפור, קרם,ורוד ,סגול , אפרסק, ועוד גוונים רבים. 


פניני קשי (Keshi Pearls)


פניני קשי הם פנינים אשר מוגדרות כפנינים ללא גרעין. למעשה , הם מוגדרות כתוצר לואי של גידולי פנינים.כאשר רכיכת הצדפה דוחה את הגרעין אשר נזרע בתוכה ,הרכיכה מייצרת שק ,ועוטפת אותו שכבה אחר שכבה ב"נקר" (אם הפנינה).הסיבה שתהליך זה מוגדר כ"תוצר לואי" של גידול פנינים , הוא מכיוון שברוב המקרים , לאחר זריעת גרעין /גרעינים בתוך הצדפה,רכיכת הצדפה תפריש חומר פנינתי (הקרוי אם הפנינה), ותעטוף אותו שכבה אחר שכבה ,ולאחר כמה שנים,תתפתח להיות פנינה. בשלב זה מוציאים את הפנינה  מתוך הרכיכה ,ומחזירים את הצדפה לסביבתה הטבעית.בחלק מהמקרים ,היות והצדפה נזרעה כבר פעם אחת וכתוצאה מכך נוצרה פנינה, היא תייצר שק בעצמה , ותעטוף אותו ב"אם הפנינה" וכך שוב נוצרת פנינה. ההבדל בין פנינה זו לבין הפנינה שהופקה מאותה צדפה בפעם הראשונה,היא שבפעם זו,הפנינה איננה מכילה גרעין. לכן , צורת הפנינה שתתקבל תהיה אמורפית (חסרת צורה גיאומטרית מוגדרת).צבע הפנינה יכול לנוע בין כל גווני הקשת .יש כאלה המגדירים פניני קשי כ"פניני קצירה שניה" , כיוון שכמו שהסברנו לעיל, פנינה זו נוצרת לאחר שכבר אותה צדפה גידלה פנינה אחת לאחר שנזרעה , ואחרי שנקצרה אותה פנינה , הצדפה תייצר פנינת קשי. סיבה זו היא להיווצרות פניני קשי. ישנם סיבות נוספות להיווצרות פנינת קשי, אך שכיחות פחות: כאשר רכיכת הצדפה נפגעת כתוצאה ממכה או טורף;תקלה בזריעת גרעין בתוך רכיכת הצדפה ; הגרעין נדחה , ובמקומו תגדל פנינת קשי.
יש לציין כי פניני קשי מצויות גם כן בפניני מים מלוחים.
logo בניית אתרים