הפנינה של קליאופטרה
קליאופטרה -המלכה האחרונה של מצרים , שהייתה אהובתו של אנטוניוס , תוארה על ידי המצביא הרומי פליניוס, כמחזיקה בשתי הפנינים היקרות ביותר בעולם. סופר עליה , כי אופי חייה היה בזבזני , מתירני ומלא תענוגות החיים . לא ידוע בדיוק מאין הגיעו הפנינים הללו לידי קליאופטרה , אלא מדברי פליניוס, לפיו "הורישו לה אותם מלכי המזרח" . וכנראה שמדובר במזרח הידוע של אז , כלומר פרס מדי והאזור . אהובה , אנטוניוס,היה ידוע אף הוא בסגנון החיים הראוותני שלו ,וידוע גם היה בשחצנותו ובגאוותו. ע"פ פליניוס, לימים שאל אנטוניוס את קליאופטרה ,במה היא תוכל להוסיף לגדולתה . קליאופטרה ענתה כי תוך ארוחה אחת תכלה כעשרה מיליון ססטרטיוס (מטבע קדום) .אנטוניוס ביקש להיווכח בכך אך לא חשב כי זה אפשרי .
לכן , ערכו השתיים התערבות , ולמחרת נפגשו לאורחת ערב. קליאופטרה הגישה לאנטוניוס ארוחת ערב מפוארת ,אך לא יקרה במיוחד. הוא חייך וביקש את החשבון .אז היא אמרה שזה עדיין כלום והיא עומדת להוכיח לו שהארוחה אכן שווה עשרה מיליון ססטרטיוס, וביקשה שיגישו לה משקה חמוץ (ככל הנראה מדובר בחומצה) שמסוגל להמיס פנינים. הגישה ידה אל האוזן האחת , שם הייתה תלויה הפנינה , ושמה אותה בתוך הכוס. הפנינה נמסה בתוך המשקה שבכוס, וקליאופטרה וגמעה את המשקה. שופט ההתערבות , פלנקוס , מיד הושיט ידו לעבר ידה השניה כיוון שעמדה לכלות גם אותה , והכריז על קליאופטרה כמנצחת בהתערבות.
מסיפור זה אנו מבינים את ערכן הרב של הפנינים ונדירותן הרבה בעת העתיקה , ואת היחס שניתן לפנינים . היות, וכי לפי הסיפור ,הפנינים כולם היו נתונות בידי מלכים , והם היו נותנים אותן במתנה למלכים אחרים , ממש כמו שמתואר כאן בסיפור שלפנינו. עוד ניתן להסיק , שהפנינה הייתה ידועה כבר אז בתור מרפא מסויים ,כיוון שאנו ראוים גם במקומות אחרים , ביהדות לדוגמא , התיחסות לכך.
רבינו גרשום מתיחס לכך בכותבו כי "רגילים אנשים לשחוק פנינה לתוך משקה משום רפואה" (תרגום מארמית) . כלומר שכבר אז , היה מקובל להמיס פנינה לתוך משקה ולצרוך אותה בתור תרופה, בנוסף לערכם הרב של הפנינים באותה תקופה קל יהיה להסיק , כי פנינים היו מרפא - אך ככל הנראה רק לעשירים ביותר שיכלו להרשות לעצמם את הדבר.
בנוסף לכך אנו רואים את ההתיחסות של המצביא פליניוס בספרו ,לפנינים כ "אוצר טבע נדיר" אשר מאששת את הטענה לפיה הפנינים היו מוכרות כתכשיט בעל ערך יוצא דופן כבר בתקופה העתיקה . קליאופטרה נהגה לענוד אותן בתור עגילים , ואילו ידוע אפילו על מקרים קדומים יותר של מלכות אשר ענדו עגילי פנינים ומחרוזות פנינים (מלכת פרס,סוסא, 2400 לפנה"ס) . יש גם כן מחקרים המצביעים על כך שקליאופטרה אינה הראשונה ממלכות מצרים לענוד פנינים , אלא רבים קדמו לה בשושלת הפרעונית (500 לפנה"ס) .
יחד עם זאת , הפרעונים לפי ההשערות הכירו את הפנינה ע"י מסחר עם המפרץ הפרסי והיוונים , ולכן , בשושלת הפרעונית הקדומה לא הכירו את הפנינה עצמה , אלא עשו יותר שימוש בשריון הצדפה הפנימי הקרוי "אם הפנינה". המלכים הפרעונים של התקופה המאוחרת יותר ,(כאמור 500 לפנה"ס בערך) ,הכירו בערך הפנינה שזו הוצגה לפניהם ועשו בה שימוש לקשט את נשותיהם.