תמורות ומחירים בעולם הפנינים
עולם הפנינים הינו עולם מורכב ומגוון ,וממשיך להשתנות בהתאם לצו האופנה . בעבר ,היינו רגילים לראות רק פנינים עגולות ולבנות ,וכשהיינו שואלים את המחיר , התשובה הייתה לרוב בדולרים , כמה אלפים. כיום , עם התפתחות הענף והתחרותיות הגדולה שיש בו , ירדו מחירי הפנינים והאיכות עולה בהתמדה.
כניסת הסינים לתחרות
אחת הסיבות העיקריות שבגינה ירדו מחירי הפנינים ,היא שמדענים הצליחו לתרבת פניני מים מתוקים . כשהתחילו לתרבת פנינים בתחילת המאה ה-20 ,היו אלו פניני מים מלוחים מסוג "אקויה", וכשהיו אומרים פנינים מתורבתות הכוונה הייתה לפניני אקויה. למעשה, הכיוני הזה נדבק לפנינים האלו עד היום , וישנם חברות שכלל לא אומרות "פניני אקויה" ,אלא, משתמשות במילה "פנינים מתורבתות" . לכן , במשך שנים רבות הפנינים המתורבתות היחידות שהיו בשוק התכשיטים היו פניני אקויה, וסוד גידולם היו שמור למייצרים עצמם -היפנים.
איפה שהוא באמצע שנות השבעים ,הצליחו מדענים (לרוב סינים) לתרבת פניני מים מתוקים ,אך יש לציין כי בהתחלה פנינים אלו לא היו עגולות אלא בצורת אורז ,והברק שלהן לא היה חזק במיוחד. עם השנים, וההתקדמות במדעים וטכנולוגיה , ולאחר שנים של ניסויים , הצליחו לבסוף לתקבת פניני מים מתוקים בצורה עגולה, עם ברק נוגה . כאשר עברו לתרבות מסיבי של פנינים אלו , מחירי פניני אקויה ירד בצורה משמעותית , וכבר נפל ממעמדו המכובד כסוג היחידי של פנינים מתורבתות .
לאחר הצלחת גידולי הפנינים המתורבתות , הליחו מדענים לתרבת בהצלחה זנים רבים של פנינים מ2 הסוגים : מים מלוחים ומים מתוקים ,וכיום ישנם מעל 30 סוגים של צדפות מים מלוחים ומתוקים המתורבתות בהצלחה.
אם כן , לאחר שהסינים הצליחו לשבור את המונופול היפני של הפנינים , עברו אף הסינים לתרבות של פניני אקויה והוזילו עוד יותר את מחירן של פנינים אלו , אחת הסיבות לכניסת הסינים לתרבות של פניני אקויה ,היא בגלל הברק שלהן ,ובעיקר המוניטין של פנינים אלו.
למרות שכיום ניתן למצוא פניני מים מתוקים באותה איכות כמו שיש בפניני אקויה ,ובמחיר זול בהרהב ממחיר פניני אקויה ,עדיין ישנם לקוחות שמעדיפים לקנות פניני אקויה כיוון שהמוניטין שנוצר להן במהלך השנים היה מוניטין של פנינים יוקרתיות ביותר , וכולם ידעו
שפנינים אלו מיוצרים על ידי היפנים ,עוד סיבה שפנינים אלו נחלו הצלחה. אפילו היום ניתן לשמוע סוחרי תכשיטים למינהם שואלים : הפנינים האלו יפניות? כיוון שיפן הפכה שם נרדף לאיכות. למרות זאת היום רוב שוק פניני האקויה הוא שייך לסינים ,והוא איכותי לא פחות,
ואולי אפילו יותר .כיום יצור פניני אקויה ביפן נחלש מאוד בעקבות התחרות הסינית.
המשך הייצור היפני
יחד עם זאת , היפנים מיקדו עצמם לייצר פנינים גדולות ,כיוון שתחום ההתמחות הסינית בפניני אקויה הוא מוגבל לגדלים של עד 8 מ"מ לרוב, מה שמשאיר מקום ליפנים להמשיך ולייצר פנינים העולות על גודל זה.
כיוון שהטכנולוגיה הפכה זמינה כמעט לכולם , נמצא כי כיום ישנן חברות רבות המשקיעות את כספן בגידול פנינים ,ואף חלקן קונות "חוות" לגידול פנינים.
חוות פנינים
חוות גידולי פנינים היא למעשה אגם גדול ,מלא בכלובים ענקיים שבהן שוכנות הצדפות .
כל כלוב מסומן במצוף על פני המים ,על מנת שיוכלו לדעת את מיקומו, ובעיקר כדי לדעת את התאריך שבו הגיעה העת להוציאו מהמים ולקצור את הפנינים שבו. . נדגיש כי גידולי פנינים הוא תהליך ארוך, שדורש השקעה על בסיס יומיומי במשך שנים עד שרואים תוצאות.
גם שמגיעה העת לפתוח את הצדפות לאחר מספר שנים , רק 20% מהן יניבו פנינים בעוד השאר ימותו או ידחו את השתל .
לאור כל האמור לעיל ,והתחרותיות הרבה בשוק , ירד מחיר הפנינים , אך יש לציין כי מחירהן של פנינים גדולות עלוה בהתמדה , בניגוד למחירי הפנינים הממוצעות , בהן יש תחרותיות גדולה. אחת הסיבות לעליית מחירי הפנינים הגדולות נעוצה בזמן הרב שעליהם לגדול; אם נרצה לגדל פנינה של 8-9 מ"מ ,עלינו להמתין כשנתיים עד שלוש ,תלוי בסוג הצדפה, אך אם נרצה למשל פנינה בגודל של 14-15 מ"מ נאלץ לחכות כ 5-6 שנים!
בתקופה ארוכה שכזו ,הסיכונים הם רבים , והסיכוי שהיבול יושמד על ידי טייפון ,או חיידים טפילים הוא גבוה מאוד, וכל היבול יכול לרדת לטמיון . לכן מעדיפות רוב החברות להתמקד בייצור פנינים שגודלם הממוצע הוא 8-9 מ"מ, מה גם שבמחזור אחד של פנינים בגודל
של 14-15 מ"מ ניתן לגדל שני מחזורים של 8-9 מ"מ , המשתלם יותר גם מבחינה כלכלית.
לכן ,גם כשמצליחים לגדל פנינים גדולות ,אז מחירם יהיה גבוה בהתאם לזמן גידולם ,ואובדן היבול במהלך גידולם הארוך.
נדגיש , כי אחוז ההצלחה בגידולי פניני מים מתוקים הוא גבוה בהרבה מפניני מים מלוחים.
סביבתם של פניני מים מלוחים , היא סביבה קשה במיוחד, ונתונה לעיתים תכופות לסופות טייפון , זיהומים , זרמים בלתי רצויים , ועוד סיכונים שונים . פרט לכך , הצדפות עצמן בהן גודלות פנינים אלו ,מגיבות בצורה שונה לחדירת גוף זר ,מאשר פניני מים מתוקים. כיוון שהן עדינות יותר לעיתים רבות הן דוחות את השתל שהוחדר להן ומתות . כל שינוי שיש בסביבית מגוריהן , מוביל לקיצור בתוחלת החיים שלהן , ובעקבות כך מחירן גבוה בהשוואה לפניני מים מתוקים .